nyomorgat a határidő

A csapból is az folyik, hogy dec 31-ig kártyás lesz a hőstermelői jogosítvány, meg hújjaj lesz, ha nem cseréljük ki. Kéremalássan ez szemenszedett hazugság. Tessék kézbe venni a Kincses Kalendáriomot, és átböngészni, hogy márpediglen december 31 az szombat. 30 és 26 között szénszünet, 26 az Karácsony másnapja, tehát 23 az utolsó időpont amikor még esetleg lehet ilyen dokumentumot igényelni. Ezzel a félretájékoztatással sok emberke lapít még, nekik keserű kenyér lesz a jövő év, főleg ha főállásban hőstermelők.

Ez a kártya tényleg tök cuki, meg minden, csak pl a nyomorult program nem működik és nem frissül, ami felülírná az adatokat rajta. Aztán támad a kispiacon az ellenőr, elkéri a kártyát, az meg nem tartalmazza pl a karalábét. Hiába van kéznél a paksaméta, benne a kérelemmel, ideiglenes igazolvánnyal, a hatóságot az nem érdekli. Hosszas tortúra után talán sikerült tisztáznia a termelőnek magát. Mindez miért? Mert az ügyintéző hülye. Legalábbis ez van előadva...

Új hobbija a bácsországi hatóságnak, hogy fingatják a más megyei parasztot is. Hát valamiből össze kell kalapozni a karácsonyi jutalmat, nem? Ötletük zseniális, csak az bánt, hogy nem én találtam ki: A dolog úgy néz ki, hogy ellenőrzik Tök Ödön felvásárlót, és szépen csekkolják az összes felvásárlási jegyet. Az azon szereplő termelőket kikurkásszák a nyilvántartásból. Nyúl Béla csajágaröcsögei hőstermelőnek nincs ZAL-CSO-SOM-BEK-HEV-tehát a megyekódos száma. Vagyis a zöldség gyümölcs regisztrációs kötelezettségének nem tett eleget. Pedig tavaly második félév óta ingyen van! Komám! ha ingyen nem kellett, majd megteszed tízezerért. Szomorú. Szóval értem én, hogy a törvény az törvény, de egy kis marketinget, tájékoztatót tolnának az arcunkba a fejvesztés terhe mellett igénylendő számokról, akkor mindjárt mindenki nekiesne és leigényelné, amit kell.

Érdekes, hogy mennyi azonosítója van egyetlen gazdának. Felsorolok párat a teljesség igénye nélkül.

Természetes azonosítói, mint név, anyja neve, születési idő, hely, adóazonosító jel, TAJ szám

Van ugye az MVH-s regisztrációs szám. Minden ügynek alfája és omegája, lassan név helyett alkalmazzuk.

Aztán van a hőstermelői jogosítvány száma,

A FELIR azonosítója.

Adószáma (máskülönben hiába van meg mindene, mégsem értékesíthet)

HU-száma, ha termel burgonyát

zöldség gyümölcs termelői regisztrációs száma, mely azonosító első három karaktere a megyekód,

kistermelői regisztrációs száma, ha feldolgozott terméket kíván értékesíteni

EKÁER száma, ha áfakörös hőstermelő és szállít

tenyészetkódja, ha állatokat is tart...

 

Feldobtam egy fontos helyen, hogy minek ennyi szám, amikor mindent el lehetne intézni egyetlen számmal. Azt a bullshit választ kaptam, hogy így nagyobb az adatbiztonság, mert egyetlen kódot el lehet lopni, de tízet már nem.

Ez tök érdekes amúgy. Ha megyek a piacra, a ládán, zsákon ott a címke. A nevemmel, címemmel. Simán elég egy telefon a cimboráknak, hogy Iszapszentkukac, tanya 20-on nézzetek már körül, és amíg Gazda Benő bácsi piacozik, addig kirámolják a kistanyát. Hogy találnak oda? Az első kocsmába betérve segítséget kérnek, és kapnak!

Múltkor sírva jött egy néni, hogy Borsodból hívták, és azt mondták neki, letépik az arcát, ha nem küld még őrölt paprikát. Kérdem, hogy miért kéne oda őrölt paprikát küldeni.

-Hát aranyoskám az úgy vót, hogy az a kedves kereskedőnő elvitte tőlem a paprikát. Szépen kicsomagolva, frissen őrletve. Aztán szólt, hogy még kéne neki vagy ötven kiló, de mondtam, hogy előbb elviszem őrletni, csak várja ki, még legalább tíz nap. Aztán jött a telefon. Hogy kaptak a paprikámból, a címkéről olvasták a telefonszámot, a paprika rossz, a tavalyi szebb volt, meg ez sápadt, rossz illatú, és kérik vissza a pénzüket, vagy küldjek még nekik négy kilót, máskülönben megvernek, mert olvassák a címet is. Mit ártottam én bárkinek is?

Így kezdődött a történet, melynek lényege, hogy a "tisztességes" kereskedő beszerezte az árut máshonnan, persze szart, gondolom olcsón, pár kattintásból kreált egy címkét a néni adataival, majd terítette az árut. A néni meg fél, mert persze kistermelői regisztrációja az nincs. Hiába könyörögtem, hogy kitöltöm, adja postára, azzal mentegetőzik, hogy sok pénzbe fog kerülni. Nem állítom, hogy nem igaz...

Szóval ki vagyunk szolgáltatva a kereskedőnek. Az meg a nyereséget tartja szem előtt, mindegy neki, hogy a világvégi termelőre mekkora bajt zúdít.

Egyelőre ennyi.

Üdv.

KGNG