TERA2016

...milyen szépen cseng. Nálunk a kancsal román fekete bőrű feketemunkást hívták Terának ezelőtt húsz évvel...

Amikor mezítláb beletalpalsz a csirkeszarba, akkor az biz' fölfröccsen a lábujjaid között... Ez is egy ilyen fröccsenés-poszt. El se kezdtük igazán, de már besokalltam a pöcsöléstől.

Elkezdődött az idei területalapú. Az már sokat elárult az idei évről, hogy a Szankcióhivatal által tartott előadáson az idei támogatási rendszerre vonatkozó legjobb hír az volt, hogy nagyításban is látszik a kataszteri fedvény. Ujjongtunk.

Múlt héten még a céges gépeken nem mentek a fedvények, egyedül a saját egyetlen blokkot láttuk, meg az egyetlen parcellát. Tehát, ha jött a kedves ügyfél, akkor vaksin adtuk be a kérelmét, vállalva, hogy megforgatják érte. Ő vállalta. Aztán a fedvénygondot szépen megoldották az informatikusaink a hétvégén, ám vannak dolgozók, akiknek még mindig nem lehet egy épkézláb meghatalmazást beadni, mert a beadás gomb szürke. A SzH meg az Infósok egymásra mutogatnak. Az idő halad, a becsület fogy. Jelentem, szereztem egy másik gépet, és két laptopon szaggatom az istrángot. Az egyiken beküldöm a meghatalmazást, a másikon meg tákolom a kérelmet. Majdnem büszke is lehetnék magamra, de nem vagyok. Képtelenség ennyifelé figyelni. Hízottbika, anyatehén, tejhasznú tehén, termeléshez kötött zöldség, ipari zöldség, szálas fehérjenövény, mindemellé van VP-ÖKO gyep, nitrátos parcella, egy messzi messzi KATos  (most már THÉT) föld, és akkor zöldítsünk is, de minimum táblaszegéllyel, mert pihentetett terület az biz' nincs. Van viszont ideiglenes gyep, amitől a víz kiver, mert nem értem, miért kellett az ezeréves ősgyepeket ideiglenes gyeppé változtatni ezelőtt fenetudjahány évvel... Csodálkozom, hogy nem haladok.

Hétfő reggel gyógyítgattam egy 22 ha-os AKG-s kérelmet, ahol a bácsika még azon sakkozott, hogy most neki a facélia vagy a szudánifű jönne ki jobban a belvizes foltra, ami miatt az előző AKGjába is belekötöttek... Vagy jelent lucernát meg vis maiort.

A legjobban a kistermelőket szeretem. Mire megmelegszik alattuk a szék, már csak aláírniuk kell. Bár várok egy bácsikát, akit elődeim Ordítós Pistának hívnak. Állítólag 3órán keresztül gyártották a 2,8 hektárját. Most jó előre ráparancsoltam, hogy földhasználati lap nélkül a küszöböt ne lépje át, erre előre beküldte a lapot. Ő meg majd jön időpontra. Szeretettel várom.

A fenenagy rajzolás, ügyfélkapuzás miegyéb közben érdekes hanghatásokra lettem figyelmes. Ez sok termelőnél előfordul, hogy csacsogunk, rajzolok, fülelek, és azon vigyorgok, hogy a hangok alapján ugyan mit gondolhatnak az ügyfélváróban...

Rajzolok.

-Ez mi?

-Lucerna.

-Kataszteri határra illesszem, vagy csak oda a sumaras részig hell kirajzolni.

-A sumárig jó lössz. Úúúúúúgy. Azazzzz. Ááhhh vissza, húúzd, húúzd, még egy kicsit, óhh, jaj de jó. Éppen bele is fért.

Vesszek meg a perverz fantáziám miatt, de ha ezt odakint is így hallják, akkor mindent gondolhatnak, csak azt nem, hogy itt támogatás igénylése folyik. Amatőr pornószínészek élvezik a mélytorkozást ilyen hálásan...

Vajon, ha hallanák magukat, akkor is ilyen cukin reagálnának a grafikus felület szépségeire? :)

JA, más.

Kaptam egy akkora falut, hogy ha hálózsákot vinnék, és napi 12 órában tolnám a gazdálkodás elektronikus szekerét, akkor se végeznék május 17-ig. Meg hát itthon is élni köll valamibűl, ami persze, hogy a gazdálkodást jelenti,  úgyhogy nekem túlóra csak pénteken meg szombaton van. Ennél többet amúgy se akarnak elszámolni. Dolgozhatok bármennyit, ennyire kapok fizetést. Ez a tökéletes cég. Tudja, hogy nem fogom faképnél hagyni az enyéimet, a kisembereket, a semmiből értéket teremtő, és általam nagyra becsült termelőket, tudja, hogy megoldom, ha tovább kell maradnom, és esze ágában sincs ezt megfizetni. Annyit keresek, mint egy kezdő traktoros. Node nem erről akartam írni.

Arról, hogy sokszor állunk, mint fasz a lakodalomban, és nézzük egymást. Hogy toljuk befelé a kérelmeket, meg nyomjuk be a VP-s AKG-s ÖKO-s pipákat, holott nincs még támogatási okirat, de már meg kell felelni. Értem én, hogy a kurvának fizetnek előre, de ez is éppenpont olyan. Így kell szépen ingyen csicskáztatni.

Aztán ott van a tejhasznús meg a húshasznú anyatehenes támogatás. 2016.04.19.23:25-kor nincs tudomásom arról, hogy lenne:
-nagytestvére a K8021 nyomtatványnak, hogy egy tejjelentés összesítést beadjunk. Biztos én vagyok a hülye.
-végre állatorvosi igazolás minta, meg úgy általánosságban MVH közlemények a termeléshez kötött támogatásokról...

Megint vakon tapogatózunk, találgatunk, megint van a kódlistában konyhakert, alattomosan beszophatjuk a túl kicsi területek esetén a SAPS+zöldítés pipát a "Támogatást nem igényel" helyett, nincsenek VP összefoglalók, csak amiket az előadásokon vetítettek, fogalmam sincs, hogy az az 1400 kistermelő, aki a megyében nem kapott egy kanyi petákot se, mikor kap, nem nagy esélyt látunk arra, hogy a határidőt kijjebb tegyék... sötétség van.

De mi törjük az utat, és csináljuk, mert nem férünk bele az időbe...

Adios. KGNG