belemindenvackot

Idén 36 jogcím van. Szerintem tavaly is ennyi volt, A 36-ból ikszpluszegyamínuszennediken darabhoz kell valami feltöltendő dokumentum. Hát mit ne mondjak, csodálatos, hogy pl a húshasznú anyatehén simán kétszer van fönt. Nos, ha Trükkös Bélabá csak a két tehenkéjére kérne EUs támogatást, akkor melyiket is ikszelje? Melyikhez is töltötte föl a dokut? Mertmivelhogy nemzeti támogatás 3 tehén után jár.

Ehh, ez a legkisebb hiba.

Az már nagyobb, hogy a mellém rendelt segítők olyanok, mint a mesében. Hol vannak, hol nem. Eltelt két hét, de még nem vagyok/vagyunk túl a falu felén. A többi termelőnek mit mondok? Jajbocsánat, elfogyott az idő? Tegnap este hétkor léptem ki bőgve az irodából. Volt egy sok ha-os vastagnyakú paraszt, amelyik valamilyen beteg indoknál fogva ha-onként reszeltette be a parcelláit. Akkor most ötven méter erre, jó, .... És tudod mit mondott a tütemény, miután két és fél óra munkával végre mindenét berajzoltam, beszkenneltem, kiszámoltam, feltöltöttem, elküldtem? Annyit, hogy:
-Köszönöm. Ha ennyi jó lössz...
Mások legalább egy csokit hoznak.

Volt egy iszonyú sötét fószer. Bár úgy tűnik, hogy ekézem a népet, azért még mindig szívesebben vagyok minden nap ezekkel a kisemberekkel, minthogy a vezérkarunk sarkába szorulva bárgyú ömlengéseket hallgassak a mai magyar mezőgazdaságról. húsz perc takubakuzás után, hogy most ő igényelje, fia igényelje, de még földműves regisztrációja sincs meg:
-Itt ez a négyes parcella barackos volt. Most is az maradt, vagy ki tetszettek szedni.
-Az tavaly nem ott volt.
-??????
-Akkor hol?!
-Ez a kép tükrözve van a házra, ez ott arról volt.
-tükrözve. aham.
-mondom, ott, balra lent volt tavaly.
kifakadtam.
-Jóember! Ez nem a Farmville, hogy ide-oda pakolásszuk a kultúrákat!

Tudod mi lesz ebből? Az, hogy kifutunk az időből. A termelők meg majd azt mondják, hogy lusta férgek vagyunk. Aham. Tudod, az van, hogy fizetnek heti nyolc túlórát. Az egy hatórás szombat, meg egy kétpluszórás péntek. És Te hiába oldod meg, hogy hétköznapokon este hatig tolod a kérelmeket, szombaton meg négyig, ezt a rohadékok nem fizetik ki. Nos, annyiban megegyezhetünk, hogy csokiban nem fognak kifizetni a termelők.

Csóré gazdák fizetik a tagsági díjat. a jövedelmük mellé a TERAtám csak egy kis kiegészítés. De ahhoz, hogy ezt adómentesen felvehessék, kell a "hőstermelői jogosítvány". Ha meg ilyenjük van, akkor meg tagsági díjat kell fizetniük... (meg egyéb járulékokat, erről inkább könyvelőt kérdezz, bár tapasztalataim szerint elég zaccos az a szakma is...) Szóval az enyéim 60%-a azért fizet kétezret, hogy felvehesse a százat. Ezért a kétezerért mi állunk rendelkezésére. TERAbeadásban is. Vagy nem, mert már nincs idő, és a teleházasok is kivágnak az irodából.

Így egyrészt jogos a követelés, hogy ezért a pénzért segítsünk is leigényelni, másrészt viszont kicsit körül kéne járni azt a témát is, hogy "öngondoskodás". Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy, fizetem a MNYP cechet. Ez azt is jelenti, hogy idejekorán jelentkezek az illetékeseknél, elsők között adjuk be a kérelmet, és az elsők között legyen megújítva a hőstermelőim. Hogy igen, beírom a kalendáriumba, hogy azon a nitrátos fél holdon mikor voltunk kapálni, mikor műtrágyáztam, és melyik fiókban találom a talajvizsgálati eredményt, meg a tápanyaggazdálkodási tervet, ha kérik. Javíts ki, ha tévedek.

Ehelyett a többség csak húzza az agrárium igáját, esőnapon krumplit válogat, aztán meg picsog, hogy lemaradt. Hogy egyplusziksz százalék, meg szankció, és dögöljek meg, miért nem fogadom május hatodikán. Azértbazdmeg, mert arra a napra huszonnégyen vagytok beírva, és ha az előírásokat követve mindenkinek mindent kinyomtatok, aláírattatok, akkor kábé tizenegy-két termelő kérelmét adom be. Ügyféladat korrekcióval, letöltögetéssel, káerrfordítgatással, mindennel. A huszonnéggyel meg végzek fél hatig, így a két óra túlórára még másfelet ráhúzok a két szép szemedért, meg azért a fehérre avasodott bonbonért, amit a tavaly eltemetett szomszédasszonyodtól kaptál az ötvenedik születésnapodra, ami legalább három éve volt. (Bödőcs jól körülírta a bonbonok sorsát: átadják-visszaadjuk-visszaadják-átadjuk)

A rendszer lassulása már bevett opció, este hat után hasít. Hétfő délelőtt haldokol. délre megjavul, kettőre beáll, négy után gyors. Mosolygunk, szívunk, elnézést kérünk. Vagy az állatos rendszer áll le, vagy nem tudom kinyomtatni a dokumentumot, mert a Szankcióhivatalban akadt valami gikszer, és még dolgoznak rajta...

Meglátásom szerint a hosszú távú cél, hogy minket áttegyenek vállalkozói minőségbe, és ne kelljen utánunk járulékot fizetni. Vállalkozóként annyit melózunk, amennyit akarunk, persze a bankszektorból átcsámpázott vezérünk ezt minden bizonnyal kizárólag jutalékos rendszerben gondolja. A jutalékos rendszernek lételeme lehetne az, hogy kötelezővé tennék az új profilt, az agrárbiztosításokat. Te pedig elvállalhatod a százharminc, zömében jószívű és jóhiszemű kistermelőt, és aztán szívhatsz a rengeteg gazdálkodási naplóval, vagy bevállalsz öt-tizenöt nagygazdát, akitől parádés óradíjat gombolhatsz le.

Ehhez az átalakításhoz használják föl azon termelők féktelen haragját, akik százalékos szankciót kapnak, mert nem időben adják be. A média azt sugallja, hogy inkompetens brigád vagyunk, és arról mélységesen hallgat, hogy április 14-én délután indult élesben a rendszer. Mert mindenütt az április egyet szajkózták, és a mi gépeinken egy rohadt fedvényt mi akkor még nem láttunk. Tehát éppen az a két hét hiányzik, amit nagyjaink elvettek, hogy legyártsák/tákolják a kérelmező felületet. A hőstermelőiket átteszik a Járási Hivatalokba, és minket az önállóság felé terelve elküldenek... Beteges vízió? Térjünk vissza rá néhány év múlva...

Addig is, kérelemre fel!

bye

KGNG